Andke andeks ja teile antakse andeks

Andke andeks ja teile antakse andeks |Luuka 6:37|

Elades Kosovos olen õppinud palju andestusest ja andestamisest. Sõjajärgses ühiskonnas inimesed kannatavad suurte hingehaavade käes. Koos peavad elama ja töötama endised vaenlased, kes kõik on läbi elanud suuri kaotusi. Mõlemad sõdinud pooled on teinud kohutavaid asju. Ja siis tulevad misjonärid, kes on elanud lääne heaolu ühiskonnas ja ütlevad, et te peate üksteisele andestama ning üksteist armastama. Misjonärid ei oska ega taha aru saada, miks neid ei kuulata. Ise sõda läbi elamata on väga raske mõista, mis tunne võib olla inimestel, kes on näinud pealt oma kodu ja lähedaste tapmist, vägistamist, hävitamist. Samuti seda, et vihkamine läheb edasi vanematelt lastele. Iga järgnev põlvkond kuuleb lugusid sellest, mis sõjas juhtus ja neid õudusi ei unustata.

Meie töö on olnud organiseerida lastele inglise keele klasse, laagreid, järeleaitamistunde ja teha seda nii, et endiste vaenlaste lapsed saaksid turvaliselt ja sõbralikult ühes klassis õppida. Mõnikord see õnnestus, mõnikord mitte. Oli vanemaid ja vanavanemaid, kes ütlesid, et sellist asja ma ei talu, NENDEGA koos minu laps ei õpi, saatke NEED enne minema, siis me tuleme. Aastate jooksul on olnud palju valusaid hetki ja ka mõni õnnestumine.

Hakkasin ka ise mõtlema andestuse üle ja kui palju olen mina suutnud andestada neile, kes on mulle haiget teinud. Jõudsin arusaamisele, kui palju oli minu elus andestamatust paljude asjade pärast, mis on palju väiksemad ja tähtsusetumad kui see, mida inimesed Kosovos on läbi elanud. Ja kuidas ma ei suuda midagi teha pelgalt oma otsuste või tahtejõuga.

Andestus oli võimalik ainult Jumala abiga, palvetades ja alandudes, et Tema mind aitab. Mina ei saa rääkida kellelegi andestusest suurtes asjades, kui ma ise ei ole suutnud andestada palju väiksemates asjades. Tõeline andestus on võimalik ainult Jumala abiga ja teadlikult otsustades, et nüüd ma vajan abi ja siis seda abi küsides ning ka vastu võttes nii andestada kui saada ise andestust.

Õnnistatud kevadet soovides,
Daily Adam Kosovost